söndag 20 november 2011

Kamraträddarträff

I går, Lördag var det kamraträddarträff i Tantolunden i Stockholm. Vi var några stycken som träffades vid klippan. Den låg ju tyvärr i skuggan, och just den här dagen så sken solen från klarblå himmel. Så för att inte frysa ihjäl helt och för att fånga så många solstrålar som möjligt denna novemberdag så förflyttade vi oss till några träd i parken istället.

Vi som var där hade varierande kunskapsnivå, men jag tror att alla fick med sig någon ny kunskap med sig hem. Om inte annat så fick man ju repetition, och det skadar aldrig! För min egen del, som relativt grön inom området kamraträddning fick med mig massa matnyttigt hem. Läsa böcker i all ära, men det är när man testar om det verkligen funkar som man lär sig mest!


Det repeterades hur man tar sig ur systemet.



Även hur man kamratfirar från standplats.

Det testades olika tekniker för hur man enklast tar sig förbi en säkring.


Och det livräddades väskor på travers.

Nästa träff blir den 10:e december, vi kanske ses då?

/Lovisa Engdahl (vid både tangenter och bakom kamera)

måndag 14 november 2011

"Lokalt & utomlands"

Vi har lagt till en flik som heter "Lokalt & utomlands". Vill du att vi ska fylla på med kontaktuppgifter eller fler lokala GGH? Säg till i så fall så lägger vi in infon. Hör även gärna av dig om du har synpunkter på hemsidan.

/Helena och Malin

onsdag 2 november 2011

Livet på en krok

I helgen var det aspirantträff vid Svartgöl söder om Linköping. Temat var aid-klättring. Om man ska bli klippklätterinstruktör måste man kunna aida. Därför var vi ett gäng tjejer som stod i aidstegar hela helgen (vissa var bara med på lördagen) och kämpade oss upp för klippan, meter för meter.

Tanken med aid/artificiell klättring är att man tar till metoden där det är omöjligt att klättra "vanligt". När man aidar belastar man varje säkring. Man sätter en säkring, sedan kopplar man en stege (av bandslingor) i säkringen, testar att säkringen sitter ordentligt genom att gunga/hoppa i den, sedan flyttar man över hela sin vikt i den säkringen och kopplar in ytterligare en stege som man kan stå i. Man sätter fast sig i säkringen med en krok eller karbin när man har klivit så högt upp i stegarna som man kan eller törs. Då har man säkringen strax under midjan. Då är det dags att sätta nästa säkring.

Ofta är det bara tunna, tunna sprickor där man ska upp, så ibland är det svårt att hitta något att säkra i. Därför har man också specialsäkringar för aidklättring, säkringar som man inte har när man klättrar vanlig trad-klättring.

Det gick hur som helst bra för oss. Vi testade på lite olika tekniker och säkringar. I slutet av november är en aid-träff i Svartgöl (det är killar som ordnar), som nog några tjejer ska på också. Hör av dig om du vill med!

En sådan här krok kan man få hänga i när man aidar.

Det här är en så kallad alu-head. Det är som en liten aluminiumkil som man bankar ut med hammare. Det här är en liten variant, inte mycket bredare än själva vajern.

Moa in action! Hon har byggt en standplats i botten där hennes led-rep sitter fast. Sedan matar hon ut rep allt eftersom hon klättrar uppåt.