tisdag 10 april 2012

Årets klipp-premiär blev aidning

Moa och jag hade preliminärbokat påskdagen för lite klättring i Rosendal. Trad eller sport om det var varmt, aid om det skulle vara lite sämre väder. Jag som varit i fjällen i två månader hade inte hunnit med någon klipp-premiär än. Förra året blev det premiär i mitten av mars ju.

Halvvägs till Örebro från Stockholm kom jag på att jag hade glömt stegarna*. Så jag smsade till Moa och som tur var kunde hon ta med sig ett par extra stegar och daisychains från Värmland.

Vi träffades strax före klockan tre på påskdagen i Närkes Kil och slog följe till Rosendal. Trots att solen sken på klippan bestämde vi oss ändå för att cleanaida. Vi letade upp ett par fina sprickor och började rigga. Tyvärr var inte lederna bredvid varandra, så det blev inte så socialt. Vi säkrar nämligen oss själva när vi aidar, för det tar så lång tid och det är så enormt tråkigt att säkra en långsam aidare.

Jag valde att ha backuprep, medan Moa körde utan. Vi klättrade varsin led, fikade, och bytte sedan led med varandra. Moa "supersnabb" Wall tog sig upp för sin andra led som en oljad blixt medan jag inte kom upp ens några meter för min andra innan jag backade ner igen. Men trots det var det en supertrevlig eftermiddag med fint väder, fin klättring och fin utsikt! Bra säsongspremiär!

*Stegar av bandslingor som används när man aidklättrar.

Standplatsen byggs på marken, sen säkrar vi oss själva med en grigri på selen. Glöm inte backup-knuten om grigrin inte skulle låsa ordentligt!

En skyhook är en krok gjord i stål som man lägger på en list. Man kopplar sen stegarna till skyhooken och kan då kliva uppåt där det inte finns någon lämplig spricka för en kil eller kamsäkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar