tisdag 3 juli 2012

Årets GGH-träff på Ringkallen

Inlägg från gästskribent Helena Dahlgren:
”Talusbildningen på sydsidan av diabasberget Ringkallen* formar ett av Sveriges vackraste klätterområden.” Ja, det är bara att hålla med Sverigeföraren - Ringkallen är ett fantastiskt ställe för oss som gillar tradklättring. På årets GGH-träff hade vi dessutom tur med vädret.

Elinor och jag åkte bil från Uppsala och hämtade Pernilla, som åkt från Malmö, i Ullånger på tisdagkvällen. Denna lilla ort har - utöver en livsmedelsaffär, ett par frisörer och en pizzeria – även en busshållplats. Vi sov i en stuga på Mannaminne i Häggvik och på nationaldagens morgon vandrade vi upp genom stenbumlingsfältet till Ringkallens fikahylla. Sol, hisnande utsikt och klippväggar som får det att klia i fingrarna – finns det något bättre sätt att fira Sveriges nationaldag?!
Pernilla leder Lepra
Fin standplats...
…eller hur?
Det blev fyra soliga, roliga dagar på Ringkallen. Vi tre från Uppland och Skåne fick sällskap av Moa från Värmland och Helena från Jämtland. Klättring blev det på fikaväggen, stora väggen samt – via intressant anmarsch meddelst grottkrypklättring – på svaväggen. Tre vise män på svaväggen, en lång fin trestjärnig led som klättras alltför sällan, kan rekommenderas! 

Tre vise män...
...med Elinor
Och så fikade vi förstås (här Moa och Helena W).
På söndagen tog Pernilla och jag en tur på Skulebergets Via Ferrata för - ett fint sätt att njuta det sista av nationaldagshelgen.

/Helena Dahlgren


* Berget består av gabbro, sandsten och diabas.  Toppen av berget består av diabas. Talusbildning, d.v.s. anhopning av nedfallna stenblock, finns i brantare partier. En sluttning med en sådan anhopning tar man sig upp igenom under den ca 15 min långa anmarschen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar