måndag 19 september 2011

Nio tjejer i Bergsport

Vad har Mathilda Söderlund, Marre Ågerstrand, Alex Puccio, Maria Collin, Hanna Mellin, Hilde Björgsaas, Malin Holmberg, Anna Gatta och Jonna Berthelsen gemensamt? De är de enda tjejerna som fått sina namn utskrivna i senaste numret av Bergsport.
  • Maria är den enda kvinna som har skrivit en text i numret. Hon finns även med på bild i artikeln och har tagit fyra foton. Bra jobbat Maria! Bra artikel!
  • Alex finns med på tre bilder och nämns i text två gånger.
  • Marre är med på en bild.
  • De tre sistnämda nämns längst ner i en kolumn: "Hanna Mellin och Hilde Björgsaas gick för övrigt Ulthima Thule (8) i blöta förhållanden. Även Malin Holmberg fick sig en nytur." Och ett kort citat av Malin från 8a.nu.
  • Anna Gatta har tagit ett foto. Inga andra foton har tagits av kvinnor (förutom Marias tre foton.)
  • Jonna Berthelsen nämns som projektdeltagare på s.45.
Ni som orkar kan räkna hur många bilder det är på män, hur många män som fotat och hur många män som finns omskrivna i texterna.

Jag gillar Bergsport, men jag gillar de nummer där könsfördelningen är jämnare mer.

Hur stor andel kvinnor har förbundet nu? 30%? 40%?

I förra numret av Bergsport var det ändå en hel del tjejer och numret innan det med, har jag för mig. Men detta... mnjae... Självklart är det upp till oss själva att göra något åt det om vi vill ha förändring och förbättring i detta avseende. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att redaktören John skulle neka material av en tjej om det är hyfsat. Redaktörers bekymmer när det gäller förbundstidningar brukar inte vara att de sitter med för mycket material.

Så, vad ska vi göra åt det?

ps. jag kan ha missat någon tjej i tidningen, säg gärna till i så fall. ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar