tisdag 3 juli 2012

Årets GGH-träff på Ringkallen

Inlägg från gästskribent Helena Dahlgren:
”Talusbildningen på sydsidan av diabasberget Ringkallen* formar ett av Sveriges vackraste klätterområden.” Ja, det är bara att hålla med Sverigeföraren - Ringkallen är ett fantastiskt ställe för oss som gillar tradklättring. På årets GGH-träff hade vi dessutom tur med vädret.

Elinor och jag åkte bil från Uppsala och hämtade Pernilla, som åkt från Malmö, i Ullånger på tisdagkvällen. Denna lilla ort har - utöver en livsmedelsaffär, ett par frisörer och en pizzeria – även en busshållplats. Vi sov i en stuga på Mannaminne i Häggvik och på nationaldagens morgon vandrade vi upp genom stenbumlingsfältet till Ringkallens fikahylla. Sol, hisnande utsikt och klippväggar som får det att klia i fingrarna – finns det något bättre sätt att fira Sveriges nationaldag?!
Pernilla leder Lepra
Fin standplats...
…eller hur?
Det blev fyra soliga, roliga dagar på Ringkallen. Vi tre från Uppland och Skåne fick sällskap av Moa från Värmland och Helena från Jämtland. Klättring blev det på fikaväggen, stora väggen samt – via intressant anmarsch meddelst grottkrypklättring – på svaväggen. Tre vise män på svaväggen, en lång fin trestjärnig led som klättras alltför sällan, kan rekommenderas! 

Tre vise män...
...med Elinor
Och så fikade vi förstås (här Moa och Helena W).
På söndagen tog Pernilla och jag en tur på Skulebergets Via Ferrata för - ett fint sätt att njuta det sista av nationaldagshelgen.

/Helena Dahlgren


* Berget består av gabbro, sandsten och diabas.  Toppen av berget består av diabas. Talusbildning, d.v.s. anhopning av nedfallna stenblock, finns i brantare partier. En sluttning med en sådan anhopning tar man sig upp igenom under den ca 15 min långa anmarschen.

söndag 17 juni 2012

Midsommar i Bohuslän!

Om några dagar bär det av till Bohuslän för några dagar av sprickklättring och midsommarfirande!

Äntligen!


måndag 23 april 2012

Fler bloggar!

"Bloggar vi gillar" är uppdaterad! (Se nere till vänster.)

Har du tips på fler bloggar av tjejer som du vill låta andra inspireras av? Hör av dig så lägger vi till den!

tisdag 10 april 2012

Årets klipp-premiär blev aidning

Moa och jag hade preliminärbokat påskdagen för lite klättring i Rosendal. Trad eller sport om det var varmt, aid om det skulle vara lite sämre väder. Jag som varit i fjällen i två månader hade inte hunnit med någon klipp-premiär än. Förra året blev det premiär i mitten av mars ju.

Halvvägs till Örebro från Stockholm kom jag på att jag hade glömt stegarna*. Så jag smsade till Moa och som tur var kunde hon ta med sig ett par extra stegar och daisychains från Värmland.

Vi träffades strax före klockan tre på påskdagen i Närkes Kil och slog följe till Rosendal. Trots att solen sken på klippan bestämde vi oss ändå för att cleanaida. Vi letade upp ett par fina sprickor och började rigga. Tyvärr var inte lederna bredvid varandra, så det blev inte så socialt. Vi säkrar nämligen oss själva när vi aidar, för det tar så lång tid och det är så enormt tråkigt att säkra en långsam aidare.

Jag valde att ha backuprep, medan Moa körde utan. Vi klättrade varsin led, fikade, och bytte sedan led med varandra. Moa "supersnabb" Wall tog sig upp för sin andra led som en oljad blixt medan jag inte kom upp ens några meter för min andra innan jag backade ner igen. Men trots det var det en supertrevlig eftermiddag med fint väder, fin klättring och fin utsikt! Bra säsongspremiär!

*Stegar av bandslingor som används när man aidklättrar.

Standplatsen byggs på marken, sen säkrar vi oss själva med en grigri på selen. Glöm inte backup-knuten om grigrin inte skulle låsa ordentligt!

En skyhook är en krok gjord i stål som man lägger på en list. Man kopplar sen stegarna till skyhooken och kan då kliva uppåt där det inte finns någon lämplig spricka för en kil eller kamsäkring.

tisdag 6 mars 2012

Vinterns alpina tjejträff är över

Träffen vid Stora Sjöfallet blev supertrevlig. Vädret var på vår sida de flesta dagarna och jag vet inte hur många gånger under helgen som jag sa: "Jag kan inte fatta att det är så fint väder!" eller "Åh, vad det är härligt väder!"

Det blev turskidåkning, toppturer och isklättring. Vi var några som var ute på en fyra dagars tälttur söndag till onsdag. På onsdagen kom också några toppturare och sedan fylldes Stora Sjöfallets fjällanläggning på med isklättrare och fler toppturare.

Det bjöds på bildvisningar, föredrag och allmänt samkväm på kvällarna.

På fredagen höll Anna-Malou i en is-workshop som var fantastiskt givande. Mycket bra!

Vi var drygt tio tjejer, tror jag, vilket innebar att könsfördelningen på den årliga isträffen blev ungefär 50-50, det kan väl aldrig ha hänt förut? Jag tycker att det var jätteskoj att uppleva naturen, isklättringen, turåkningen i området, och väldigt givande att träffa folket som var på träffen.








måndag 23 januari 2012

Konsten att bygga en led

I helgen gick GGH:s ledbyggarworkshop i Arvika av stapeln. Under två intensiva dagar fick vi lära oss grunderna i att bygga boulders och repleder. Det visade sig vara en hel del att hålla ordning på, till exempel kan det vara bra ha balansen i åtanke när man bygger leder. Det blev vi snart varse. Vi fick också lära oss att en led bör vara ganska jämn för att vara intressant hela vägen. Utifrån detta byggde vi och försökte tappert klättra våra leder och efter att ha byggt och tänkt om massor gånger blev det till sist både klättringsbart och roligt. Lagom mör, med en väldigt givande helg i bagaget är jag sugen på att bygga mycket, mycket mera. Tack till Moa Wall för att du ville lära oss och till Ställverket i Arvika för att vi fick vara där och öva.

Först tänker man ut något man vill bygga, sen väljer man grepp. Ta några extra, eftersom man kanske ändrar sig lite längs vägen (väggen).Fia bygger ett fint överhängsproblem. Lite knopkunskap innan repklättringen. Sara skruvar på väggen. Bygga om och försöka igen.
Moa testklättrar Fias led.


/Malin Grundström

tisdag 10 januari 2012

Ledbyggar-workshop i Arvika!

När 
den 20 januari 2012 kl. 19:00 till den 22 januari 2012 kl. 15:00
Var
Klätterhallen Ställverket Arvika
En workshop för dig som vill lära dig bygga klätterleder. Vi bygger både repleder och boulders, och går igenom olika trix och knep på hur man bygger en rolig led i olika svårighetsgrader. Inga förkunskapskrav.

Workshopen är kostnadsfri så när som på ett bidrag till klätterhallens uppvärmning på 100 kr / person. 3-10 deltagare. Boende i Moas torp 2,5 mil utanför Arvika. Finns kök, dusch, madrasser etc. Ta med sovsäck. Varmt välkomna!
skogsflicka@gmail.com
Se även facebook "Ledbyggarworkshop Girls Get Higher" för mer info.